Wanneer het affirmeren stopt

Stel dat je in een wereld leeft waar je je niet meer hoeft te affirmeren. Je hoeft niets meer te posten op social media hoe tof je leven wel is, wat voor een coole, hippe job je hebt, wat voor lekkers en gezond je wel eet, hoe gelukkig je bent, hoe een fantastische kinderen en partner je wel hebt, …

Stel dat je in een wereld leeft waar je je niet meer hoeft te affirmeren. Je hoeft geen huis te kopen omdat dat nu eenmaal hoort, je hoeft geen carrière te maken omdat dat nu eenmaal hoort, je hoeft geen verre reizen te maken omdat dat nu eenmaal hoort, je hoeft geen mode te volgen omdat dat nu eenmaal hoort, je dient niet gezond te eten omdat dat nu eenmaal hoort, …

Stel dat je in een wereld leeft waar je je niet meer hoeft te affirmeren. Stel dat zeg, weet jij dan wat jij zou doen? Zou je nog hetzelfde doen als vandaag? Zou je nog hetzelfde leven hebben als vandaag?

 Photo by  Yeshi Kangrang  on  Unsplash

Gewoon goed is goed genoeg en wanneer is goed goed genoeg?

Recent was ik nog eens goed ziek. Goed ziek als in een week plat liggen en erna nog een paar dagen nodig hebben gehad om naar full power te gaan. Ik kon het me niet herinneren wanneer ik nog zo stevig ziek was. Het moet een 8 tal jaar geleden zijn geweest. Ditmaal koos ik er echter bewust ook voor om uit te zieken. De valkuil als zelfstandige of als moderne mens is steeds te blijven verder draaien op hoog ritme. Wat pillen erin en hoppa. Ik wou er ditmaal niet aan meedoen en geloofde dat deze ziekte me iets kwam brengen. Nu weer een week verder kan ik duidelijk al 2 cadeaus zien, namelijk er kwam meer nederigheid over me en er ontstond meer innerlijke rust en traagheid. Zij die me kennen weten dat ik iemand ben met passie, vuur, van veel gas geven, … en dat traagheid daar niet altijd inpast hoewel ik zelf wel fan ben van meditatie en mindfulness. Ik had dus blijkbaar nog een goede zet nodig om het mindful leven nog meer dan ooit te omarmen en met meer nederigheid te gaan leven.

 

Gezien bij mij ziekte doorgaans wordt veroorzaakt door te hard te gaan, door te veel te willen maximaliseren op privé en professioneel vlak, door te gulzig te leven, … bracht dit mij wederom bij de vraag ‘Is gewoon goed goed genoeg?’ en ‘Wanneer is goed goed genoeg?’. Twee zeer boeiende vragen mijn inziens. Er overkomt me immers al heel mijn leven een schuldgevoel wanneer ik te lang in rust ben en niet teruggeef aan de wereld. Het leven is inderdaad een balans tussen rust en inspanning. Door de ziekte ben ik meer dan ooit dan overtuigd over het grote belang van tijdige rust en ontspanning, en duurzame groei. Ik heb echter een bepaald geloof dat me sterk stuwde. Ik geloof in het maximaliseren van je eigen talenten, het blijven ontwikkelen van je persoonlijkheid, om zo de beste versie van jezelf te leven voor je naaste en verder verwijderde omgeving. Maw zo kan er een meer duurzame en innovatievere wereld ontstaan. En in deze uitdagende tijden hebben we volop innovatie for the greater good nodig. Dit geloof en deze visie vind ik zelf geweldig als rode draad door mijn privé en professioneel leven. Zoals ook over het werken in flow, een andere prachtige rode draad. Bij het leven en werken in flow, zit je vaak aan de rand van je comfortzone, zodat je optimaal kan groeien. Dus mijn nieuwe geloof en opvatting in het leven is bijgesteld. Gewoon goed is zeker goed genoeg. Je talenten en persoonlijkheid ontwikkelen is fantastisch, doch op tijd rust nemen en duurzame groei is perfect. Je bent op je best voor je omgeving als je in balans, gezond en ontspannen bent. En nog een andere bevrijdende gedachte is ‘jij hoeft de wereld niet te redden van de ondergang’. Daarover een andere keer meer.

Ik wens elke lezer een eenvoudiger, gelukkig en dankbaar leven en een job waar het ontspannen (samen)werken is en tegelijk zorgt voor voldoende uitdaging zodat je kan groeien als mens en professional.

 Picture: Photo by  leo abdelnaby  on  Unsplash

Picture: Photo by leo abdelnaby on Unsplash

Aanvaarden Wat is

Aanvaard wat is, Verander wat je kan en Laat de rest los

Accept what is, Change what you can and Let go of the rest

 

Een boeddhistische wijsheid die me al veel heeft geholpen en zeker de laatste tijd in mijn leven. Zo is de opstart doen van een (sociale) onderneming geen eenvoudige taak. Samenwerken is per definitie niet gemakkelijk. Eens te meer merk je wederom hoe belangrijk en fundamenteel communicatie, transparantie, leiderschap, engagement, rolafstemming, … zijn. Communiceer je niet duidelijk met elkaar, kan er vanalles misgaan. Dit leidt tot enorme frustraties. Zulke frustraties roepen boosheid, zelfs woede op. Wat me dan heel goed helpt is bovenstaande boeddhistische, levenswijze quote die me terug in mijn leiderschap zet. Want wat is het gemakkelijk om in een slachtoffer- en afhankelijkheidsrol te stappen. Neem in elke situatie in je leven je leiderschapsrol door deze situatie te bekijken wat je hierin zelf kan veranderen, wat niet in jouw macht ligt ( en stel dit zelfs in vraag omdat je meer kan dan je denkt) of door bepaalde situaties los te laten. Door er zelf voor te gaan, komt er een andere energie in jezelf en een bepaalde situatie. Ik wens je veel eigenliefde en zelfleiderschap om elke situatie in je leven met deze quote te benaderen. En ik wens je natuurlijk ook veel humor en zelfspot, dat helpt om de situatie wat met meer humor te bekijken.

 

accept.jpg

De Illusie van succes oftewel 'Embrace the Suck'

Wat voor een dekselse illusie over het succes op persoonlijk en professioneel vlak hield ik er op na!? Redelijk recent kwam ik eindelijk tot besef dat mijn leven niet perfect hoeft te zijn om een diep geluk, veel verbinding en veel humor te ervaren. Ervoor zat er blijkbaar in mij een overtuiging die ik ergens heb opgepikt en opgeslagen in mijn systeem, dat succes betekent dat je in balans bent met al (of toch heel veel) van je vrienden en familie en dat ernaast een leuke flow is op het vlak van werk. Flow als in dat het werk vanzelf binnen stroomt, dat was mijn definitie van succes. Wat ben ik blij dat ik dat nu anders zie en ervaar. Zo zag ik oa een filmpje van een mooie en aantrekkelijke yoga vrouw, die ik eerst met een groot vooroordeel taxeerde alvorens ik het filmpje bekeek. Zij zei dat je dankbaar mag zijn voor je tegenslagen, conflicten, moeilijkheden, … want deze brengen jou iets. En ik kan het alleen maar ten volle beamen, het is inderdaad kijken waar jouw spiegels en groeimogelijkheden zitten. Als ik in een heldere flow ben besef ik dat ik een ziel ben die hier op reis is en komt bijleren, en dat het uiteindelijk ook maar ergens om te lachen is en je het leven ook niet te serieus dient te nemen. En ik weet, dat is ook maar een geloof en alle respect voor ieder zijn geloofsovertuigingen en -opvattingen. Dus ervan uitgaande van mijn geloof, zijn tegenwerpingen, stormen, tegenslagen, conflicten, … in feite een goed en dankbaar gegeven. Woohoo, ik krijg gratis een cursus om bij te leren. Zo bestaat er blijkbaar een boek die ik leerde kennen via mijn geweldige, authenthieke en down to earth collega’s van CuteSolutions ‘Embrace The Suck’. Ik las hem nog niet, doch wat een geweldige titel. Dus bij deze, Embrace the Suck en geniet van de lessen die je mag en kan leren. Veel groei -en bijleerplezier en veel plezier met je perfecte imperfecte zelve!!

Embrace the Suck.jpg